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음식갈망 유연성에 대한 연구 : 심리측정적 속성 및 폭식행동에 미치는 영향을 중심으로

A Study on Food Craving Flexibility: Focused on Psychometric Properties and its Influence on Binge Eating

초록 (요약문)

오늘날 폭식의 중독적 특성에 대한 관심의 증가와 함께, 음식갈망을 있는 그대로 수용함으로써 폭식행동을 감소시키는 심리적 개입이 주목을 받고 있다. 수용기반의 개입은 특히 심리적 유연성의 향상을 목표로 하며, 이 때 개인이 고통이나 역기능을 경험하는 영역 특정적인 접근의 필요성이 강조된다. 섭식과 관련된 심리적 유연성으로는 음식에 대해 느끼는 부정적인 내적 경험, 즉 갈망 등을 수용하면서도 건강한 식사와 같이 기존에 자신이 지닌 목표를 고수할 수 있는 능력을 의미하는 음식갈망 유연성을 들 수 있다. 본 연구에서는 중독의 관점에서 폭식행동을 연구하는 데 중요한 이론적 개념인 음식갈망 유연성을 그 심리측정적 속성 및 폭식행동에 미치는 영향을 중심으로 살펴보는 데 주된 목적을 두었다. 이를 위해 우선 [연구 I]에서는 국내에 번안되지 않은 음식갈망 수용 행동 질문지(Food craving Acceptance and Action Questionnaire; FAAQ, Juarascio, Forman, Timko, Butryn, & Goodwin, 2011)를 타당화하여 척도의 심리측정적 속성을 검토하였다. 전국의 만 19세에서 만 29세 사이의 성인 381명을 대상으로 온라인 설문도구를 통해 자료를 수집하였다. 음식갈망 수용 행동 질문지를 통해 구성타당도인 집중타당도와 판별타당도를 검증하였으며, 일반적 음식갈망 특질 질문지, 폭식척도, 폭식증 검사-개정판, 식이행동질문지, 한국판 음식영향력 척도, 수용 행동 질문지를 통해 공존타당도와 증분타당도를 검증하였고, 신체상 수용 행동 질문지를 통해 판별타당도를 검증하였다. 수집된 자료는 AMOS 25.0, SPSS 29.0.1.0을 사용하여 분석하였다. [연구 I]의 결과는 다음과 같다. 첫째, 탐색적요인분석을 통해 FAAQ의 요인구조를 살펴본 결과, 원척도와 상이한 2요인 구조가 나타났다. 요인 간 1개의 문항이 이동하였으며, 공통성이 낮은 문항을 제거한 8문항으로 구성된 2요인의 한국판 FAAQ(FAAQ-K)를 확정하였다. 둘째, FAAQ-K의 모형적합도를 확인하고자 확인적 요인분석을 실시하였고, 2요인 모형의 적합도 지수는 적절했다. 내적합치도를 통해 살펴본 신뢰도 또한 적합하였으며, 음식갈망 유연성에 대한 집중타당도는 요인별로 상이한 결과를 보였다. 질문지 요인 내에서의 판별타당도는 유의하였으나, 이론적으로 다른 개념과의 상관관계를 비교한 기준에서는 유의하지 않았다. 이상섭식행동에 대한 음식갈망 유연성의 증분타당도와, 음식갈망 유연성의 공존타당도가 유의함을 확인하였다. [연구 II]는 폭식을 하는 집단을 대상으로 음식갈망이 폭식행동에 미치는 영향에 음식갈망 유연성의 조절효과를 검증하였다. [연구 I]의 참가자 중 폭식척도 점수가 27점 이상인 101명을 대상으로 추가적인 분석을 진행하였다. 한국판 음식갈망 수용 행동 질문지, 일반적 음식갈망 특질 질문지, 폭식척도, 폭식증 검사-개정판, 수용 행동 질문지를 활용하였고, 수집된 자료는 SPSS 29.0.1.0 및 SPSS PROCESS macro 1번 모형을 사용하여 분석하였다. 연구 결과, 음식갈망 유연성이 높을수록 음식갈망이 폭식행동에 미치는 영향이 감소하는 완화효과를 보였다. 본 연구를 통해 음식갈망 유연성을 측정하는 음식갈망 수용 행동 질문지가 국내에서 활용될 수 있는 신뢰롭고 타당한 도구임을 검증하였다. 또한 섭식 맥락에서 일반적 심리적 유연성이 설명하는 부분 이상으로 음식갈망 유연성이 고유하게 폭식행동 및 이상섭식행동과 음식갈망 사이의 관계를 설명하는 것을 확인하였다. 이는 갈망과 같이 원치 않는 내적 경험을 수용하고 경험하는 능력이 폭식행동을 감소시키는데 영향을 줄 수 있음을 시사한다. 마지막으로는 연구의 제한점을 후속 연구에 대한 제안과 함께 논의하였다.

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초록 (요약문)

There is growing interest in the addictive nature of binge eating, and psychological interventions that aim to reduce binge eating by accepting food cravings have gained attention. Psychological flexibility is a key factor emphasized in such acceptance-based interventions, and there is a need to understand psychological flexibility by considering specific contexts where individuals experience distress or dysfunction. Food craving flexibility refers to the ability to accept negative internal experiences related to food cravings while still adhering to one's existing goals, such as healthy eating. It can be seen as a concept that more accurately reflects psychological flexibility in the context of eating. Therefore, the main purpose of this study was to examine the psychometric properties of food craving flexibility and its impact on binge eating from the perspective of addiction. In Study I, the Food craving Acceptance and Action Questionnaire (FAAQ), which had not been introduced in Korea, was validated to examine the psychological measurement attributes of the scale. Data were collected through an online survey tool from 381 adults aged 19 to 29 nationwide. Convergent validity and discriminant validity were examined through FAAQ and convergent validity and incremental validity were examined using the General-Food Cravings-Trait Questionnaire, Binge Eating Scale, Bulimia Test-Revised, the Dutch Eating Behavior Questionnaire, Acceptance and Action Questionnaire-II, and Body Image-Acceptance and Action Questionnaire. The collected data were analyzed using AMOS 25.0 and SPSS 29.0.1.0. The results of Study I were as follows: Firstly, an exploratory factor analysis revealed a two-factor structure that differed from the original scale structure of FAAQ. One item moved between factors, and two items with low communality were removed, confirming the model of the Korean version of the FAAQ (FAAQ-K) with two factors. Secondly, confirmatory factor analysis was conducted to examine the model fit of the 8-item FAAQ-K, and the fit indices of the two-factor model were adequate. The reliability of the scale, measured by internal consistency, was appropriate. Convergent validity showed varying results across factors. Discriminant validity within the questionnaire factors was significant, but it was not significant when compared to other theoretically different concepts. Incremental validity of food craving flexibility for disordered eating behavior and co-occurring validity with food craving flexibility were confirmed. Study II examined the moderating effect of food craving flexibility on the relationship between food cravings and binge eating. Additional analyses were conducted on 101 participants from Study I who scored 27 or higher on the Binge Eating Scale (BES). The Food craving Acceptance and Action Questionnaire-Korean, General Food Cravings Trait Questionnaire, Binge Eating Scale, Bulimia Test-Revised, and Acceptance and Action Questionnaire were used, and the collected data were analyzed using SPSS 29.0.1.0 and the SPSS PROCESS macro Model 1. The results of the study showed a buffering effect of the food craving flexibility, indicating that higher levels of food craving flexibility reduced the impact of food cravings on binge eating. Through this study, the Food craving Acceptance and Action Questionnaire-Korean was validated as a reliable and valid tool for measuring food craving flexibility in the Korean context. Furthermore, it was found that food craving flexibility uniquely explains the relationship between binge eating, disordered eating behavior, and food cravings beyond what is explained by general psychological flexibility in the context of eating. This suggests that the ability to accept and experience unwanted internal experiences such as cravings can influence the reduction of binge eating. Finally, the limitations of the study were discussed along with suggestions for future research.

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